Site preloader
Tips

Grondverf of voorstrijk

12 december 2016
verschil grondverf voorstrijk primer

Leuk al die benamingen van verschillende soorten verfsoorten maar wat is het verschil eigenlijk? Is een grondverf niet gewoon hetzelfde als een voorstrijkmiddel of een primer? Belangrijk is het wel voordat we met behulp van een kleuradvies aan de slag gaan met inkopen. Één ding is zeker en dat is dat alle 3 een laag vormen tussen het materiaal, zoals beton, en de uiteindelijke verf, zoals een muurverf.
 

Grondverf

Het woord grondverf kent bijna iedereen maar wanneer je het exact gebruikt is niet bij iedereen bekend. Grondverf zorgt ervoor dat de lak die je uiteindelijk wil aanbrengen beter zal hechten en over het algemeen wordt deze gebruikt op hout. Grondverf heeft daarnaast nog een belangrijke functie, het vult oneffenheden op. Grondverf zal de deukjes in de poten van dat leuke stoeltje waar al een aantal keren de stofzuiger tegenop geknald is opvullen en hierdoor zal de uiteindelijke kleur egaal dekken.

 

Voorstrijk

Een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt. Vooral muren in nieuwbouwhuizen nemen ontzettend veel vocht op omdat het bijvoorbeeld nieuw stucwerk is. Indien je dit soort muren niet met een voorstrijk behandeld ben je wellicht na 6 maal verven nog steeds niet tevreden. Een egaal dekkend resultaat krijgen is dan erg lastig en dit kan voorkomen worden door het gebruik van een voorstrijk.

 

Primer

Is primer niet een andere benaming voor grondverf? Primer is immers de engelse vertaling voor grondverf. Nee, dat is het niet helemaal! Een primer is gemaakt voor ondergronden zoals kunststof of metaal. Wel dient het hier net als een grondverf als hechting tussen de ondergrond en de uiteindelijk verf. Er zijn merken die primers op de markt hebben gebracht die voor meerdere ondergronden geschikt zijn. Dit zijn multiprimers.

 

Water- of terpentinebasis?

Alsof we nog niet genoeg keuze hebben! Zowel grondverf, primers als voorstrijk zijn beschikbaar op water- en terpentinebasis. Bekijk welke uiteindelijke verf je er vervolgens overheen zet en of deze op water of terpentinebasis is. Op basis van deze verf kies je de grondverf, primer of voorstrijk.

 

 

DISCLAIMER: We endeavour to always credit the correct original source of every image we use. If you think a credit may be incorrect, please contact us.

0

Leave a comment

Instagram has returned invalid data.