Site preloader
Tips

Ruimtes waar donkere muren prachtig staan

9 mei 2017

Donkere kleuren absorberen licht en kunnen ervoor zorgen dat ruimtes kleiner ogen. Hierdoor zijn we snel bang om deze kleuren te gebruiken. Dit is ontzettend jammer want donkere kleuren kunnen juist prachtig staan in verschillende ruimtes van het huis. Door het gebruik van donkere kleuren kan je spelen met de vormen van een ruimte. Een diepe kamer kan je vierkanter laten lijken en een hoog plafond kan je naar beneden laten komen voor het oog. Ze geven een ruimte daarnaast warmte en sfeer. Een tal van voordelen dus! We bespreken een aantal ruimtes waar donkere kleuren prachtig staan.
 

Woonkamer

De woonkamer is over het algemeen een van de grootste ruimtes in huis. Dit is dan ook een perfecte ruimte om te voorzien van een donkere kleur op de muur. Het geeft direct warmte en gezelligheid en je hebt daarnaast de mogelijkheid om te spelen met de grootte van de ruimte. Is het plafond erg hoog en is het lastig om sfeer te creëren? Dan kan je ervoor kiezen om het plafond mee te schilderen in de donkere kleur. Het plafond lijkt hierdoor lager en geeft meer geborgenheid. Is je woonkamer niet ruim? Kies er dan voor om alleen de muren te voorzien van een likje donkere verf of maak gebruik van een accentmuur.
 
Door middel van donkere muren kun je gemakkelijk contrast aan je interieur geven. Een ruimte word immers echt spannend door contrasten. Door lichte objecten voor een donkere wand te plaatsen is er sprake van een opvallend contrast. Hierdoor word er extra aandacht gevestigd op het object en lijkt de kamer groter. Een ruimte met enkele eye-catchers geeft meer rust dan hier en daar decoratiestukken verspreid.
 
 bron: pinterest | theguardian.com | pinterest
 

Slaapkamer

De slaapkamer is de plek waar je tot rust moet komen. We moeten er immers de hele nacht slapen. Belangrijk is dat je deze ruimte dan ook rustig houdt zodat je voldoende nachtrust krijgt. Maar waar moeten we dan voor kiezen? Donkere of lichte kleuren in de slaapkamer?
 
Belangrijk is om te kijken hoe je slaapkamer is gesitueerd. Ligt je slaapkamer op het noorden, oosten, zuiden of juist op het westen? Afhankelijk van de hoeveelheid daglicht is het verstandig om juiste lichte of donkere kleuren te gebruiken. Slaapkamers die in het noorden of westen liggen ontvangen weinig daglicht. Voor deze ruimte is het dan ook verstandig om lichte kleuren te gebruiken zodat de ruimte niet te klein gaat ogen. Wil je toch graag voor een donkere kleur gaan? Kies dan voor een accentmuur.
 
Slaapkamers die meer daglicht ontvangen en dus op het oosten of zuiden liggen zijn er meer mogelijkheden. Hiervoor kan je ook donkere kleuren gebruiken.
 
Ook zijn er bepaalde kleurstellingen aan te raden voor de slaapkamer zodat je slaapkamer een ruimte wordt waar je tot rust kan komen. Sommige kleuren zijn namelijk een echte no-go in de slaapkamer! Ook wordt hier alles uitgelegd over de ligging van je slaapkamer en wat consequenties dit heeft voor de kleur.
 
 bron: apartmenttherapy.com | gravityhomeblog.com | pargy.co.uk
 

Toilet

Het toilet is een ruimte dat over het algemeen volledig afhankelijk is van kunstlicht. Hierdoor is het een perfecte plek om te kiezen voor donkere kleuren. Ondanks dat je niet veel tijd in deze ruimte doorbrengt wil je toch graag dat dit een ruimte is waar men zich op zijn gemak voelt. Donkere kleuren in toiletten worden vaak gebruikt in hotels omdat dit erg chic aanvoelt. Wil jij dus ook dat hotel gevoel in je toilet? Kies dan voor donkere kleuren. Gebruik vervolgens lichte accessoires zoals een geurset, en gastendoekjes om contrast te krijgen.
 
 bron: homesweethome.be | luxxu.net
 

Kelder

Steeds meer huizen zijn tegenwoordig onderkelderd en bieden ruimte voor een eigen relaxruimte of thuisbioscoop. Ook deze ruimtes hebben vaak geen ramen die daglicht aan de ruimte geven en zijn volledig afhankelijk van kunstlicht. Deze ruimtes zijn dan ook uitermate geschikt voor donkere muren. Door het gebruik van kunstlicht kan je de ruimte zo licht maken als je zelf wilt. De ruimte zal door de donkere muren direct een warme comfortabele sfeer krijgen. De sobere gedachte bij een kelder is direct verdwenen.
 
Indien je inderdaad een thuisbioscoop in de kelder zou willen maken hebben de donkere muren nog een voordeel! De ruimte is volledig donker te maken en hierdoor is het scherm in combinatie met een beamer duidelijk zichtbaar. Hierdoor zal je volledig opgaan in de film.
 
DISCLAIMER: We endeavour to always credit the correct original source of every image we use. If you think a credit may be incorrect, please contact us.

4

Leave a comment

Instagram has returned invalid data.